Blog

Heeft u een voedselintolerantie?

De maand December staat heel erg in het teken van lekker en veel eten. Zo staan er veel dinertjes op de planning compleet met pastasalade, kip of rundvlees, soep, en ijs. Ook met Nieuwjaar wemelt het van de oliebollen, appelbeignets en andere heerlijke gefrituurde lekkernijen.
Maar dit feest(maal) gaat niet voor iedereen op; er zijn namelijk erg veel Nederlanders die leven met een bepaalde voedselintolerantie.

De mensen met een voedselallergie (of voedselintolerantie) kunnen vaak bepaalde producten niet of minder eten. Het eten van bijvoorbeeld gluten, zuivel of bepaalde stoffen kan ze ziek maken. Wat ook kan voorkomen, is dat ze zich bijvoorbeeld alleen vermoeider of misselijk voelen. Daardoor denken ze niet meteen aan een voedselallergie of voedselintolerantie, maar schrijven ze het af op een verkoudheid of slechtwerkende darmen. Er is natuurlijk wel een verschil tussen een voedselallergie, en voedselintolerantie. Bij een voedselallergie reageert het lichaam sterk op een bepaald stofje dat door het eten het lichaam is ingekomen. Het lichaam reageert op deze 'indringer' met een ontstekingsreactie. In extreme gevallen kan dit gevaarlijk zijn, door bijvoorbeeld het opzwellen van de tong of benauwdheid. Voedselintolerantie lijkt qua symptomen op een voedselallergie, maar heeft in tegenstelling geen (levens)bedreigende factor. Wel kan men zich ziek voelen en kan het voor lichamelijk ongemak zorgen. Vaak kan het ook later optreden, tot wel 72 uur na het eten van het voedsel dat de reactie veroorzaakt. Daardoor wordt het vaak verkeerd gediagnosticeerd of geïnterpreteerd.

Ongeveer 45% van alle Nederlanders heeft last voedselintolerantie, in verschillende vormen. Voedsel en het verwerken hiervan kan erg belangrijk zijn voor de hormoonhuishouding, energieopname en het verbranden van vetten. Daarom is het belangrijk om te kijken naar uw voeding; wat eet u vaak, wat minder, en wat nooit? Welke stoffen zitten daar in, en hoe kunt u deze aanvullen? Veel vegetariërs eten om deze reden bijvoorbeeld veel noten om hun eiwitten aan te vullen, omdat ze geen vlees en vis eten. Ook kunnen ze extra supplementen slikken zoals visolie en vitamines en mineralen.

Een test lijkt vaak ingewikkeld, moeilijk te verkrijgen, en duur. Dat is nu niet meer aan de orde. Bestel deze test gemakkelijk online, en krijg hem thuisgestuurd. Hier prikt u met de bijgevoegde wegwerp naald in uw vinger en laat wat bloed op het plaatje vallen. Stuur de test terug, en binnen no time heeft u uw resultaten! Bent u niet benieuwd?

 

Geef een reactie