Loop je in de tuin en zie je larven uit de grond komen? Dan kan het zijn dat er engerlingen in jouw tuin zitten. Engerlingen zijn niet heel bekend, maar zijn wel in veel tuinen te bekennen. Het is belangrijk om te weten wat engerlingen precies zijn en vooral om te weten hoe je ze kan bestrijden. 

 

Wat zijn engerlingen?

Er zijn verschillende soorten engerling. Een bekende engerling is de meikever, maar je hebt ook de johanneskever en de junikever. Niet alle engerlingen zijn gevaarlijk voor je tuin. Als je ze wilt bestrijden moet je er dus eerst achter komen in hoeverre ze schade aan kunnen richten. De larven hebben een witte kleur met een gele ondertoon en ze hebben een lichaam in de vorm van een C. De kop van een engerling heeft een oranje kleur. Deze engerlingen kunnen vervelende schade aanbrengen in je tuin. Onder andere het gazon lijdt hier erg onder. Het gras krijgt doordat de engerlingen de wortels aanvreten nauwelijks vocht en voeding binnen. Daarnaast proberen vogels de engerlingen ook uit het gras te pikken en ook dat zorgt voor schade. 

 

Bestrijdingen

Je wilt natuurlijk niet dat je gras beschadigd raakt door engerlingen. Gelukkig heb je verschillende manieren om deze engerlingen te bestrijden. Zo kun je kiezen voor aaltjes tegen engerlingen. Dit zijn microwormen die ervoor zorgen dat de larven gedood worden. In de dode engerling vermenigvuldigt het aaltje zich en gaat het op zoek naar een nieuwe engerling. Engerlingen bestrijden met aaltjes is zeer eenvoudig en kost weinig moeite en tijd. Naast het gebruiken van aaltjes zijn er ook nog andere manieren om dit te doen. Je kan bijvoorbeeld met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen de engerlingen weg krijgen. Door een spray te spuiten worden de engerlingen al snel gedood. Om te voorkomen dat de engerlingen zich in jouw tuin verspreiden, kun je een sterke geur aanbrengen. Hierbij kan je denken aan knoflook en citroen. Zorg er daarnaast voor dat je verschillende soorten planten in de tuin plaatst. daarmee zorg je voor een ruime diversiteit wat een positief effect heeft op de bestrijding en het voorkomen van een plaag engerlingen. 

 

waaraan kun je engerlingen herkennen?

Engerlingen kun je herkennen aan gele plekken in het gazon. Deze gele plekken ontstaan doordat de wortels van het gras aangevreten worden. Indien je gele en kale plekken in het gazon ziet, is het belangrijk om actie te ondernemen.