Heb je altijd al je eigen kruiden willen verbouwen? Dan is het tijd om te investeren in een kruidenpotje! Kruidenpotjes zijn de ultieme manier om thuis je eigen verse kruiden te verbouwen. Je hebt keuze uit allerlei verschillende soorten potjes, dus er is altijd wel eentje die bij jou en je huishouden past. In dit blogartikel vertellen we je alles over kruidenpotjes: wat ze zijn, welke soorten er zijn en waarom je eigenlijk in huis zou moeten investeren.

Wat is een kruidenpotje?

Een kruidenpotje is gewoon een pot, maar dan speciaal bedoeld voor het verbouwen van je eigen kruiden. Kruiden zijn namelijk erg gevoelig voor de grondsoort en het watergehalte, dus met een normale tuinpot of een mooie broodtrommel kan je ze niet optimaal laten groeien. Een kruidenpotje is daarentegen perfect afgestemd op deze twee factoren, waardoor je kruiden optimaal kunnen groeien en bloeien.

Wat voor kruidenpotjes zijn er allemaal?

Er zijn allerlei verschillende soorten kruidenpotjes verkrijgbaar. De meeste potjes hebben een rond formaat, maar er zijn ook potjes met een vierkante of ovale vorm. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende materialen: plastic, aardewerk of terracotta. Ook zijn er natuurlijk verschillende kleuren en printjes te koop. Welk materiaal, kleur en welke vorm het beste bij jou past, is helemaal aan jou.

Waarom een kruidenpotje in huis?

Een kruidenpotje in huis is niet alleen handig, maar ook heel sfeervol. Je kruiden zijn namelijk altijd binnen handbereik en je hoeft er nooit meer naar buiten te gaan om ze te snijden. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken over weersomstandigheden of ongedierte: je kruiden groeien veilig binnen in je potje.

Waar moet je op letten als je een kruidenpotje gaat kopen?

Als je een kruidenpotje gaat kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen van het potje. Hoe groter het potje, hoe meer ruimte er is voor de wortels van je kruiden. Daarnaast moet je ook letten op de drainage: een goed kruidenpotje heeft namelijk speciale openingen waardoor overtollig water kan wegvloeien. Tot slot is het ook belangrijk dat je kruidenpotje voldoende lucht doorlaten, zodat de wortels van je kruiden goed kunnen ademen.

Kruidenpotjes zijn dus de ultieme manier om thuis je eigen verse kruiden te verbouwen. Wil jij ook graag aan de slag met je eigen kruidentuin? Neem dan eens een kijkje bij verschillende soorten kruidenpotjesaanbieders en maak je keuze!