Niet iedereen is bekend met Châteauneuf-du-pape wijn. Daarom volgt hier wat extra informatie over een wijn die tot de verbeelding spreekt. De Châteauneuf-du-pape wijn is een complexe rode wijn uit het Rhône gebied. Het Rhône gebied is qua omvang het tweede kwaliteitswijnbouwgebied van Frankrijk. De wijngaarden beslaan zo ongeveer 75.000 hectare. Er wordt per jaar zo ongeveer 3 miljoen hectoliter wijn geproduceerd in dit gebied. Dit zijn veel verschillende fantastische wijnen, ongeveer 80% van de totaal geproduceerde wijnen is rode wijn. De overige 20% zijn rosé en witte wijnen. De wijnen die worden geproduceerd in vier gebieden in het Côtes du Rhône gebied. Deze liggen allemaal ten zuiden van de Rhône. Één hiervan is een gebied dat Châteauneuf-du-pape omsluit. Châteauneuf-du-pape bestaat ongeveer uit 3.200 hectare aan wijngaarden. Hier wordt gemiddeld 90.000 hectoliter Châteauneuf-du-pape wijn gemaakt. Dit gebied is uiterst geschikt voor wijnproductie door de vele zonuren in een jaar, ruim 2.800. Daarnaast heet het gebied te maken met de Mistral, dit is een noordelijke wind met veel kracht in sommige perioden heeft het een kracht van 100 kilometer per uur. 

De druifrassen voor Châteauneuf-du-pape wijn

In artikelen wordt er geschreven over 13 verschillende druiven die gebruikt mogen worden voor Châteauneuf-du-pape wijn. Officieel zijn dit 22 druivenrassen. Er zijn namelijk druiven die meerdere varianten kennen. De belangrijkste 13 rassen zijn: grenache, syrah, mourvèddre, cinsault, muscardin, counoise, clairette, bourboulenc, vaccarèse, terret noir, rousanne, picpoul en picardan. Er zijn weinig producenten die met alle rassen werken. Rode Châteauneuf-du-pape wordt vaak gemaakt van grenache noir, syrah en mourvèdre. Het druivenras grenache noir is de absolute ster, de wijn van dit ras is uitstekend. De witte Châteauneuf-du-pape wordt voornamelijk gemaakt van de druivenrassen grenache blanc, clairette, bourboulenc, rousssanne, picpoul en picardan. Met name roussanne zorgt voor kwalitatief goede wijn. De witte wijn is fris en heeft een relatief lage zuurgraad. Bij een goede witte wijn uit deze omgeving word je overweldigd door aroma’s van bloemen.

De Châteauneuf-du-pape wijnen 

Zoals eerder vermeld zijn er vooral rode Châteauneuf-du-pape wijnen. Maar ook de witte Châteauneuf-du-pape wijn en Châteauneuf-du-pape vin rosé vallen erg in de smaak. De meeste van deze wijnen hebben vijf jaar nodig voor ze goed op dronk zijn. Zo kunnen de wijnen goed rijpen en kan het kruidige karakter optimaal tot uiting komen. Wijnen uit topjaren kunnen gemakkelijk 25 jaar oud worden. Veel van de Châteauneuf-du-pape wijnen zijn er complex daarom is de combinatie met kaas een goede aanrader. De rode Châteauneuf-du-pape wijn wordt vaak gegeten bij rood vlees en donker wild. De witte Châteauneuf-du-pape wijn is heerlijk bij visgerechten of aperitief.