Ben je geïnteresseerd in crypto, maar wil je nog meer informatie over crypto valuta en crypto wallets? Dan is dit het artikel voor jou! Hier lees je namelijk alles over een ‘crypto wallet’: wat het is, welke soorten er zijn en wat de voordelen en nadelen van een crypto wallet zijn.

Wat kun je met een crypto wallet?

Als je crypto of een andere vorm van NFT’s (non-fungible tokens) aanschaft, moet je deze natuurlijk ook ergens op kunnen slaan. Wanneer je munten als Bitcoin, Kraken, Litecoin of Dogecoin koopt, heb je hier verschillende keuzes voor. Je kunt de munten direct opslaan op het platform waar je de munten koopt, al ben je in dat geval wel altijd afhankelijk van deze partner. Je geld onafhankelijk opslaan kun je doen in je eigen crypto wallet. Zo neem je de regie volledig in eigen handen.

Een crypto wallet bestaat uit twee belangrijke soorten sleutels: de private key en de public key. De public key is als het ware je rekeningnummer. Wanneer je crypto wilt aanschaffen of wanneer iemand crypto naar je wil sturen, gebruik je hiervoor je public key. Als je vervolgens zaken rondom je crypto wil regelen, bijvoorbeeld als je ook in crypto wil betalen, heb je hiervoor je private key nodig. Die is te vergelijken met je pincode. Deze key bestaat uit willekeurig gegenereerde letters en cijfers die je privé moet houden, zodat jij als enige toegang hebt tot je eigen wallet.

Welke soorten crypto wallets zijn er?

Crypto wallets zijn er in twee soorten. Enerzijds zijn er de software wallets, waarmee je je crypto op je computer of laptop op kunt slaan. Met een hardware wallet kun je je crypto volledig los van het internet opslaan.

Software wallets

Een software wallet is simpel gezegd een programma of app die je kunt downloaden op je computer, laptop, tablet of smartphone. Deze programma’s bieden een veilige omgeving om jouw crypto in op te slaan. Tijdens het aanmaken van je account krijg je de herstelzin van dit nieuwe account. Die moet je goed opslaan: als je ooit de toegang tot je account verliest, is deze herstelzin de enige manier om alsnog toegang te krijgen tot je account. Bewaar deze dus, samen met je private key, enorm goed.

Hardware wallets

Met een software wallet ben je alsnog deels afhankelijk van een externe partij, namelijk die app of dat programma waar je je crypto opslaat. Met een hardware wallet ben je daar écht vanaf. Daarom ook dat deze bewaarmethode als de veiligste bewaarmethode voor crypto wordt aangeprezen. Zo’n hardware wallet lijkt op en werkt als een USB-stick: je sluit hem aan op je computer, zet crypto op de stick of haalt deze eraf om ermee te handelen en bewaart deze verder veilig offline zonder dat iemand erbij kan.

Wat zijn voordelen of nadelen van crypto wallets?

Het allergrootste voordeel van een crypto wallet gebruiken is dat je (grotendeels) de baas bent over je eigen crypto. Ook ben je met je eigen wallet, die opgeslagen staat op een beveiligd platform, minder vatbaar voor hackers. Ten slotte zijn crypto wallets zo ontwikkeld dat ze tegenwoordig enorm makkelijk in gebruik zijn. Het kost dus weinig moeite een programma onder de knie te krijgen.

Het aanschaffen van een crypto wallet kost echter wel geld. Met name een hardware wallet kan een flinke investering zijn. Ook kan het gedoe opleveren met het onthouden van je private key en met name je herstelzin: zonder deze gegevens verlies je toegang tot je crypto en ben je je geld dus kwijt. Het laatste nadeel kan zijn dat je niet direct kunt handelen in je cryptomunten. Hiervoor moet je ze eerst uit je wallet halen en terug op de exchange zetten.

Bitcoin wallets

Hiervoor in dit artikel hebben we het gehad over crypto wallets, maar je hebt ook wallets om Bitcoins te bewaren, oftewel ‘Bitcoin wallets’, een term die ook regelmatig voorbijkomt in cryptoland. Crypto wallets en Bitcoin wallets zijn in feite hetzelfde, met als enige verschil dat je in Bitcoin wallets specifiek Bitcoins bewaart. In crypto wallets kunnen allerlei soorten cryptovaluta worden opgeslagen. Verder zijn er naast crypto wallet apps ook specifieke Bitcoin wallet apps. Voor meer informatie over een betrouwbare Bitcoin wallet kijk je het beste even op een website als Bestebank.org. Daar vind je allerhande informatie over Bitcoin wallets, crypto wallets, crypto valuta, crypto beurzen, en meer.