Je kunt online therapie scharen onder verschillende benoemingen. We bedoel hier met online therapie psychische hulp die aangeboden wordt via een online platform. Dit zou bijvoorbeeld kunnen via een chatsessie, via de e-mail of een ander soort online platform.

De voordelen van online therapie: laagdrempeligheid

Voor veel mensen is het zoeken van hulp een grote stap, terwijl dit wel een noodzakelijke stap is. Je krijgt psychische hulp niet zo maar, eerst zul je naar de huisarts moeten gaan om aan te geven dat je niet zo lekker in je vel zit. Vervolgens is het zoeken van een goede hulpverlener waar je ook een klik mee hebt ook niet zomaar gedaan. Dus voordat deze stappen zijn voltooid zijn veel mensen al afgehaakt door schaamte, gebrek aan tijd of een ander aspect. De voordelen van online therapie is dat dit laagdrempelig is, het is sneller geregeld en er hoeven minder stappen voor gezet te worden.

De voordelen van online therapie: sneller aan de slag

Een ander voordeel van online therapie is dat er geen wachtlijst is voor online therapie, die in de meeste gevallen wel geldt bij ‘fysieke’ therapie. Hierdoor worden mensen sneller geholpen met hun problemen omdat ze online meteen aan de slag kunnen. Zo voorkom je vervolgens ook weer dat de problemen erger worden, omdat je er vroegtijdig bij kan zijn. Bij de reguliere hulpverlening kan het soms maanden duren voordat iemand geholpen wordt, wat heel demotiverend kan zijn. Via online therapie kun je meestal al binnen een paar dagen aan de slag. Dit scheelt dus enorm veel tijd!

De voordelen van online therapie: kostenbesparing en flexibiliteit

Doordat er veel tijd bespaard wordt en doordat online therapie vaak relatief lage prijzen betreft, is er sprake van kostenbesparing. Daarnaast is een patiënt niet gebonden aan het maken van een afspraak waar hij of zij eigenlijk geen tijd voor heeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door de woonplaats en/of de werk uren van de patient het niet mogelijk is om het schema van de hulpverlener aan te houden. In dit geval biedt de flexibiliteit van online therapie een goede uitkomst.

Nadelen van online therapie: het onbreken van non verbale communicatie

Online therapie kan ook nadelen hebben. Dit is voor iedereen verschillend, want voor sommige mensen is online therapie niet geschikt. Het meest duidelijke nadeel is het gebrek aan oogcontact en non verbale communicatie, een belangrijk hulpmiddel voor de psycholoog of hulpverlener.