Wanneer je de verantwoordelijkheid hebt over een bedrijfspand, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze netjes blijft. Je kunt het netjes houden door het regelmatig schoon te laten maken, maar daarnaast zijn een aantal andere handelingen en aankopen ook van belang. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het schoon houden van een bedrijfspand.

 

Torkrollen kopen

Iets dat bijdraagt aan het verminderen van de hoeveelheid die schoongemaakt moet worden, zijn torkrollen. Torkrollen worden ook wel poetsrollen genoemd,  je kunt ze krijgen in verschillende formaten. Wanneer je meerdere van deze rollen in het gebouw hebt hangen, zijn mensen eerder geneigd om zich actiever bezig te heden met opruimen. De stap naar het uitvoeren van de taak wordt kleiner naarmate de torkrollen op handige plekken worden geplaatst. 

 

Bacteriën verspreiden zich snel

Om het gebouw hygiënisch te houden is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende handzeep. Zo kunnen mensen dit gebruiken nadat zij naar de toilet zijn geweest, maar ook voor het eten van de lunch. Hoe vaker de handzeep wordt gebruikt, hoe hygiënischer de omgeving. Naast dat handzeep nuttig is voor of na bepaalde handelingen, kan het ook slim zijn om een pompje met handzeep te plaatsen op verschillende plekken in het gebouw. Als je dit op de juiste plekken plaatst, is de kans groot dat het met regelmaat gebruikt zal worden. Ook dit resulteert in een schonere werkomgeving. 

 

Begin de week in een fris gebouw!

Naast de genoemde methodes om de ruimtes schoner te houden, is het ook verstandig om het gebouw aan het einde van de week schoon te maken. Op maandag kan iedereen dan in een frisse werkomgeving starten. Als het een groot gebouw is kun je ervoor kiezen om daar mensen voor aan te nemen, maar ook om samen te werken met een externe partij. Houd er wel rekening mee dat de kosten van het schoon laten maken op ongebruikelijke tijden/dagen duurder is. Op een zaterdag of zondag zal je zeer waarschijnlijk meer moeten betalen dan op een woensdagmiddag.

 

Maak het personeel bewust van het belang van een opgeruimde werkomgeving

Naast het goed schoonhouden van het gebouw, is het ook belangrijk dat je de werknemers bewust maakt van de voordelen die tot uiting komen bij een opgeruimde werkplek. Dit kun je doen door hier een presentatie over te geven, maar ook door op meerdere plekken in het gebouw plaatjes op te hangen waarmee er een bewustwording wordt gecreëerd. Zorg er wel voor dat je dit op de juiste manier insteekt. Het kan namelijk al snel bij mensen in het verkeerde keelgat schieten waardoor ze hier uiteindelijk niks mee doen.