Verschillende drugssoorten worden dagelijks wereldwijd door honderden miljoenen mensen gebruikt. De soort drugs en frequentie van het gebruiken verschilt per persoon. De ene drug is slopender en verslavender dan de ander. Daarnaast zijn er een aantal drugssoorten die in Nederland maatschappeljk 'geaccepteerd' worden. Hiierbij kan je denken aan alcohol en cannabis. Daarnaast zijn er ook drugssoorten die minder geliefd zijn en een leven compleet kunnen verwoesten. Speed is een van deze drugssoorten. Heeft momenteel iemand in jouw omgeving te maken met een speedverslaving? Kom dan nu in actie!

Wat is speed?

De eigenlijke naam van speed is amfetamine. Het is een stimulerend middel waar gebruikers een opgepept gevoel van krijgen. Naarmate er met regelmaat wordt gebruikt, zijn er steeds hogere doseringen nodig. Als een persoon dagelijks speed gebruikt, is er sprake van een verslaving. 

Alleen al in Nederland zijn er naar schatting al 500.000 mensen die een keer speed hebben gebruikt. Het merendeel van deze groep gebruikte de drug tijdens een feest of festival. Naast het oppeppende gevoel zorgt het ook voor meer zelfvertrouwen, helderheid en activiteit. Oder andere door deze effecten raken mensen afhankelijk van speed.

Wanneer is er sprake van een speedverslaving?

Op het moment dat iemand geen controle meer heeft over het gebruik en ook niet goed kan functioneren zonder, is er sprake van een verslaving. De symptomen waar speedverslaafden last van hebben zijn de volgende:

  • Geen tot nauwelijks energie zonder gebruik.
  • Er ontstaan vervelende situaties thuis of op het werk door het speedgebruik.
  • Er treden lichamelijke klachten op zoals hartkloppingen.
  • Ondanks het besef dat speed slecht is voor het lichaam, wordt er gekozen om te blijven gebruiken.

Herken je deze symptomen bij iemand in je omgeving of bij jezelf? Neem dan deel aan online therapie en probeer het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat zijn de gevolgen van langdurig speedgebruik?

Speed kan het leven van een individu en de omgeving verwoesten. Zo ontstaan er depresies een slecht concentratievermogen en heftige angsten door speedgebruik. Daarnaast loopt een speedverslaafde het risico om in een psychose terecht te komen.

Vermoeidheid is naast de hierboven genoemde gevolgen ook een zeer ernstig probleem. Er is geen  puf meer om zonder speed dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit is terug te zien op het werk, maar ook bij bijvoorbeeld de studie. Daarnaast heeft dit een erg negatief effect op de relaties van een persoon.

Voor het lichaam is speed zeer slecht. De kans op hartproblemen en hersenbloedingen neemt flink toe. Daarnaast lijdt vrijwel elk orgaan onder het gebruik en zorgt het op de lange termijn voor allerlei lichamelijke kwalen. Hulp bij speedverslaving moet niet te lang worden uitgesteld want de schade van de verslaving neemt met de dag toe.