Paarden, wie houdt er niet van. De mooie, krachtige en intelligente dieren zijn veelbesproken favoriet van veel mensen. Wist je dat er in Nederland maar liefst 450.000 paarden zijn? En die 450.000 paarden maken 17 miljoen buitenritten per jaar! Daarmee komt natuurlijk een overvloed aan informatie over de beste verzorging voor paarden, en daarmee een enorme hoeveelheid beslissingen die jij moet maken voor jouw paard. Iedereen wilt uiteindelijk het beste voor zijn paard, daarom lees je in deze blog enkele belangrijke tips voor de verzorging van jouw paard.
Voeding
Om te beginnen gelijk een lastig onderwerp: voeding. Net als voor veel andere soorten dieren bestaan er een hoop verschillende soorten voeding. Zie er maar eens achter te komen wat nu het beste is voor jouw paard! Als eest heb je ruwvoer en krachtvoer.
Ruwvoer is de essentiële basis van de voeding voor jouw paard. Ruwvoer is een natuurproduct en bevordert het kauwen. De meest gebruikte soorten ruwvoer zijn hooi en kuilvoer, maar je hebt ook gras, graszaadhooi, snijmais, stro en luzerne voor paarden.
Kuilvoer wordt gemaakt door het gras te maaien en dit enkele dagen op het land te laten liggen, zodat het al droogt. De droogperiode is korter dan voor het maken van hooi. Hooi wordt namelijk zo lang gedroogd, dat er bijna geen water meer in zit. Let er wel op dat er grote kwaliteitsverschillen kunnen zitten in zowel het kuilvoer als het hooi, omdat het natuurproducten zijn. Goed opgeslagen hooi kan zo een jaar houdbaar blijven, terwijl een open pak kuilvoer maar een week goed blijft. Het soort ruwvoer luzerne heeft bijvoorbeeld weer een hoger eiwit- en calciumgehalte dan hooi en kuilvoer.
Dan heb je nog het krachtvoer. Dit is een aanvullend voedingsmiddel, omdat het geen compleet voer is voor paarden. Als krachtvoer heb je muesli, granen, zemelen en bietenpulp. Dit kun je jouw paard geven als hij met ruwvoer niet goed op gewicht blijft of als hij meer energie nodig heeft, bijvoorbeeld voor een sportprestatie.
Bij Voermeesters paardenvoer kun je de juiste soorten ruw- en krachtvoer voor jouw paard aanschaffen.
Plek
De plek van jouw paard is natuurlijk ook belangrijk. Paarden kunnen prima een hele dag buiten of binnen staan. Wel hebben ze genoeg beweging nodig, zeker een aantal uur per dag. Hiermee voorkom je dat jouw paard stalbenen krijgt, en het is natuurlijk ook goed voor zijn humeur! Neem je paard daarna geregeld mee naar een hoefsmid.
Camera
Maak je je zorgen om jouw paard of vind je het gewoon leuk om wat vaker naar ‘m te kunnen kijken, zonder dat je daarvoor naar de stal moet? Overweeg dan eens om een stalcamera te plaatsen. Het is fijn om te weten wat je paard doet als jij er niet bent. De beelden kun je gemakkelijk via je telefoon live bekijken.