Als je dit leest, moet je ofwel al een Actioncam hebben, zo niet plannen of overwegen om er een te kopen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je je actiecamera beter kunt gebruiken. Of het nu een Yi, Eken, GoPro, SJCAM, ThiEYE of een Gitup is, om maar wat paar populaire merken op te sommen.

Wat ik bedoel met 'beter gebruiken', is het kennen van de functies van je camera en wat het kan doen. Hieronder staan dus enkele van de instellingen en functies die je moet kennen en gebruiken om volledig te profiteren van elke functie die je actiecamera te bieden heeft.

Resolutie

Dit is het meest elementaire waar je mee moet beginnen en daarom zet ik het op de eerste. Resolutie is het aantal pixels op het scherm. Vandaar dat hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder en duidelijker het beeld is. De meeste video's, of het nu Youtube, theaters of tv's zijn, die we tegenwoordig bekijken, worden gefilmd met een beeldverhouding van 16: 9 (verhouding van de breedte tot de hoogte). Daarom spreekt het voor zich dat action cams ook in deze res filmen.1080p is de standaardresolutie en voldoet vrijwel aan de meeste schermen die we vandaag de dag gebruiken. Vanwege de toenemende populariteit van betere schermen met een hogere resolutie zijn camera's in staat om 2K of 4K te filmen.Let op op bij camera's die 4K aanbieden, omdat nep 4k veel voorkomt.

Frame Rate

De framesnelheid is de frequentie waarmee de opeenvolgende afbeelding (frames) wordt weergegeven en wordt gemeten in frames per seconde (FPS). Bijna altijd staan framesnelheden samen op hetzelfde tabblad als de resolutie in actiecamera's. De standaard of standaard framesnelheid die wordt gebruikt, is 30 fps, omdat deze vloeiend is en tegelijkertijd opslagbesparing oplevert. Dat gezegd hebbende, zijn er eigenlijk meerdere framesnelheden dieje als alternatief kunt gebruiken: 60, 120, 240 fps. Hoe hoger, hoe soepeler en dus beter voor slow motion. Het nadeel hiervan is echter dat het meer ruimte in beslag neemt en slechter presteert bij weinig licht.

Gezichtsveld

Gezichtsveld eenvoudig uitgelegd is hoe breed de video is. Het wordt gemeten in graden en 180° betekent dat het alles van links naar rechts kan opnemen en 90° betekent dat het slechts de helft daarvan kan opnemen. Vrij eenvoudig, toch?

Sommige actiecamera's (zoals Git2, SJ5000x,Hero 5) hebben de mogelijkheid om het gezichtsveld van de camera aan te passen. Alleen duurdere actiecamera's hebben het vanwege het meer gecompliceerde algoritme dat nodig is om de verschillende gezichtsvelden te produceren.
Over het algemeen zal er voor bredere FOV vervorming (fisheye effect) rond het beeld zijn en lijkt het een beetje rond de rand te buigen. Naarmate er meer details worden vastgelegd, creëert het ook een meer meeslepende ervaring voor de kijkers. Het wordt meestal gebruikt voor actie-evenementen zoals parachutespringen, mountainbiken of duiken. Bij een smallere FOV, er is weinig tot geen vervorming, maar het detail dat ze vastleggen is zeer beperkt. Ze worden meestal gebruikt voor het filmen van een bepaald ding omdat er minder afleiding is. Enkele voorbeelden zijn webcams, vloggen en sociale media.