Engels is de wereldtaal, en zodoende een taal waar je overal mee voor de dag kan komen. Ten minste, dat denken wij Europeanen doorgaans. Of het ook echt de taal is die het meest gesproken is, is nog maar de vraag. Of liever, het is helemaal geen vraag, maar een wetenswaardigheid: Engels is niet de meest-gesproken taal ter wereld. Wij Nederlanders staan internationaal nogal bekend om onze kunde in Engels, maar volgens de regels is Engels niet onze eerste taal. Dat is immers Nederlands (voor een enkeling is dat natuurlijk niet zo, maar over het algemeen wel). Onze tweede taal, echter kan wel degelijk Engels zijn. Zeker de huidige generatie jongeren groeit op met Engels als tweede taal, dit komt ook door de sterke toename in online internetgebruik. Vertalen Engels is een gebruikelijke online zoekopdracht door Nederlanders. Hierdoor leren we via internet steeds sneller onszelf Engels als tweede taal aan. De onderstaand genoemde gegevens zijn afkomstig van Ethnologue, een organisatie die zich puur en alleen concentreert op het analyseren van ’s werelds talen. 

Engels versus Spaans

Sommige lijsten laten Spaans vóórlopen op het Engels, en in zekere zin is dit correct, wanneer we kijken naar het aantal mensen dat Engels als eerste taal spreekt. ‘Slechts’ 335 miljoen mensen spreken Engels als eerste taal, terwijl Spaans 406 miljoen eerste-taal-sprekers heeft. Echter, de Engelse taal wordt door enorm veel mensen als tweede taal gesproken, en dit geldt slechts in mindere mate voor Spaans. De groep mensen die Engels als tweede taal spreekt is zelfs groter dan de groep eerste-taal sprekers. Als we kijken naar het aantal mensen dat de taal als buitenlandse taal spreekt (dus redelijk goed, niet drie tot 5 woorden), zien we ineens een dramatisch ander beeld. Inderdaad, als we deze groep mensen erbij nemen, dan springt het aantal Engelssprekenden omhoog naar maarliefst 1500 miljoen, oftewel één zesde van de totale wereldbevolking!

Mandarijns is de winnaar 

De Chinese taal, het Mandarijns, is de meest gesproken taal over de hele wereld. In totaal spreken zo’n 848 miljoen mensen op deze aarde Mandarijns als eerste taal, en nog eens 175 miljoen spreken het als tweede taal. Waar spreken ze dit vooral? Je begrijpt natuurlijk, vooral in China. Ongeveer 953 miljoen sprekers wonen daar, en een kleine 23 miljoen in Taiwan. Ongeveer 50 miljoen sprekers wonen elders. En elders betekent in het geval van de Chinezen ook echt óveral. Chinezen zijn oorspronkelijk altijd handelaren en reizigers geweest, en ze laten zich nergens door tegenhouden. Zo zijn er overal ter wereld conclaves van Chinezen, en met hun komt ook de Mandarijnse taal.