Nederland gaat van het gas af. Dat betekent dat we niet alleen op nieuwe manieren koken, maar ook onze huizen anders verwarmen. De CV ketel is ouderwets. Nieuwe vormen van verwarming werken op duurzame energie: elektriciteit. Elektriciteit is immers, dankzij almaar verbeterende technologie, steeds efficiënter te winnen uit zonne- en windenergie.

Warmtepomp

Vaak wordt er in plaats van de CV-ketel gekozen voor een warmtepomp. Een warmtepomp levert een groot rendement, soms tot wel 500%. Dat betekent dat de warmtepomp iedere aangeleverde kWh elektriciteit omzet in 5 kWh aan warmte. Er zijn tevens subsidies beschikbaar die het aantrekkelijk maken een warmtepomp aan met schaffen. Maar een warmtepomp werkt alleen efficiënt op het moment dat uw woning goed geïsoleerd is. Oudere woningen met een slechte isolatiewaarde verliezen te veel warmte, en daardoor zou je eerder een hybride warmtepomp toepassen, die samen werkt met een hr-ketel op gas.

Infraroodverwarming

Naast de warmtepomp zijn er meer duurzame verwarmers beschikbaar. Zo ook infraroodverwarming. Het product bestaat uit ruim vijftien jaar, maar wordt pas sinds de afgelopen jaren grootschaliger toegepast. Een groot voordeel van infrarood verwarming is het formaat. De panelen zijn vaak veel kleiner dan radiatoren. Daarnaast zijn ze eenvoudig aan te brengen. Het is tevens in veel verschijningsvormen verkrijgbaar: als vloerverwarmer, als straler, maar ook als personalized hangmodel met print voor aan muren of plafonds. Daarnaast is er nagenoeg geen onderhoud vereist en is het product eenvoudig te installeren omdat het aan te sluiten is op het bestaande stroomnet.

Werking infraroodverwarming

Infrafroodverwarming werkt op basis van infraroodstraling. Daarin zijn er drie soorten te onderscheiden. Allereerst: de lange golf verwarming. Die werken op lage temperatuur. Het wordt ook wel ‘comfort verwarming’ genoemd. Een groot voordeel is dat ze geen licht uitstralen. Het is het ideale product voor gebruik in huis, omdat het de warmte goed spreid en het beste werkt bij dagelijks gebruik. Daarnaast bestaat de medium golf. Die wordt gebruikt om grote ruimtes te verwarmen. Maar vaak is hierbij een donkerrood licht waarneembaar. Je ziet dit type product vaak terug bij verwarming van bijvoorbeeld kantoorpanden of winkels. Maar ook in huis worden ze toegepast, namelijk in ruimtes die snel of van korte duur worden verwarmd, zoals de badkamer. Tenslotte heb je nog de korte golf verwarming. Deze wordt vaak ingezet als buitenverwarming. Ze geven een intense warmte af, maar daarmee ook een felle oranje kleur. Men moet rekening houden met voldoende afstand om brand of brandwonden te voorkomen.

Keuring

Wanneer u over gaat op infrarood verwarming, zal u dus veel verschillende typen en varianten vergelijken. Er is dan ook online een zee aan informatie beschikbaar van verschillende leveranciers die allemaal net iets anders beloven. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke instanties die de verschillende producten keuren en toetsen. Bij de zoektocht naar het juiste paneel helpt een infrarood panelen test u daarom een weloverwogen beslissing te maken.