Mijn oma zit met een dilemma. Ze begon eergisteren voor het eerst in haar leven aan haar gehoor te twijfelen. Dit is ongebruikelijk voor haar omdat mijn oma, ondanks het feit dat ze 78 jaar oud is, zich gedraagt als iemand van 40. Stel je even een perfect kind voor, die altijd de regels heeft gevolgd. Zo is mijn oma en ik vind haar geweldig. Omdat ze nog zo kwiek en fit is doet ze dagelijks ontzettend veel. Fietsen en gezamenlijk koken staan bij haar vrijwel dagelijks op de agenda. Dit kan ze allemaal gemakkelijk regelen omdat ze woont in een woongroep voor ouderen en gehandicapten. De twee groepen zijn samengevoegd onder een complex, maar ieder heeft zijn of haar eigen woning.

Het probleem

Ondanks al dat positieve nieuws merkt mijn oma dus ook dat ze een dagje ouder wordt. Zelf had ik dit niet door omdat haar gebrekkige gehoor mij nooit is opgevallen. Ze praat luidkeels mee als we met elkaar bij haar thuis Sinterklaas vieren en blijft altijd voor iedereen koekjes op tafel zetten, ook al zit je dan al propvol. Omdat mijn oma in een complex voor ouderen woont betekent dit dat al haar vrienden uit vrijwel hetzelfde gebouw komen. Dit heeft zijn na- en voordelen. Zo wil mijn oma graag iedereen te vriend houden en haat ze het om iets niet te kunnen. Dit bedoel ik dus met een dilemma. Ze claimde dat haar gehoor slechter werd, maar weigerde ervoor naar de audicien te gaan. “Wat als Jannie en Henk me daar naar binnen zien gaan?” , zei ze toen ik haar vroeg wat dat nou zou uitmaken. “Dan trekt u zich daar niks van aan.” , zei ik prompt. “Dat probeer ik ook” , zei mijn oma. “Maar ze gaan dan vast denken dat ik minder kan doen en dan wordt ik nooit meer gekozen voor bingo, omdat ze denken dat ik het niet meer kan horen!”

De oplossing

Toen ik diezelfde middag naar huis ging fietste ik terug met het dilemma in mijn hoofd. Ik ging thuis achter mijn pc zitten om te zoeken naar mogelijke oplossingen. Al snel schoot me wat te binnen. Ik zou voor mijn oma een audicien aan huis kunnen regelen. Op die manier kan ik vermijden dat haar vrienden haar zien en de meting kan in alle rust in de woonkamer worden uitgevoerd. Op de site maakte ik een afspraak voor volgende week. Mijn oma zou ik bij mijn volgende bezoek inlichten, kijken wat ze van het plan vindt.