Zonnepanelen zijn hot! Hiermee doel ik niet per se op hun vermogen om de warmte van de zon te absorberen, maar op hun recente populariteit. Op veel Nederlandse daken zijn de afgelopen jaren zonnepanelen verschenen. Dit is niet gek. De traditionele energiebronnen zijn niet schoon genoeg (steenkool) of brengen de Groningers in gevaar door het veroorzaken van aardbevingen (gas). Van biomassa ontdekken we langzamerhand dat het niet zo groen is als het lijkt. Warmtepompen zijn nog erg duur. Zonnepanelen zijn hierdoor de meest populaire duurzame energieopwekkers geworden om een huishouden mee van energie en warmte te voorzien. Oftewel: de (voorlopige) kampioenen van de energietransitie. Een veelgehoord bezwaar was echter lange tijd dat veel mensen de panelen op hun dak niet heel mooi vonden. Dit is nu opgelost! Tegenwoordig zijn er namelijk zonnedakpannen.

Zonnedakpannen voor een elegante en efficiente energieopwekking

Zonnepanelen zijn geen hele dure investering en ze verdienen zich binnen een relatief korte periode terug. Dit maakt ze erg populair. Wel vinden veel mensen ze lelijk. Gelukkig zijn er nu zonnedakpannen. Dit zijn zonnepanelen vermomd als dakpannen. Hierdoor lijkt het alsof u een normaal huis hebt met normale dakpannen, maar zorgen de zonnedakpannen ervoor dat u incognito duurzame energie opwekt. Om uw huis van stroom te voorzien, en eventueel ook om uw huis van warmte te voorzien. In dit geval moet u uw zonnedakpannen combineren met een zonneboiler. Dit is weer een extra investering, maar het voordeel hiervan is wel dat u helemaal van de fossiele brandstoffen af bent.

De voorwaarden van zonnedakpannen

Veel mensen vinden het echter prettiger om te beginnen met zonnepanelen of zonnedakpannen. Een verdere investering kan later ook nog. Laten we daarom maar eens kijken naar de voorwaarden van zonnedakpannen. De prijs van zonnedakpannen ligt ongeveer rond de 7.500 euro. De terugverdientijd is elf jaar en het rendement ligt om en nabij de 17%. Op offerte.nl kunt u verschillende aanbieders van zonnedakpannen met elkaar vergelijken. Zo zorgt u ervoor dat u de beste deal krijgt. Wat zonnedakpannen extra interessant maakt, is dat ze fiscaal voordelig zijn. In veel gemeentes (maar niet alle, dus dat moet u even checken) komt u in aanmerking voor subsidie. Wel kunt u in ieder geval de BTW terugvragen. Zonnedakpannen komen in verschillende designs en materiaalsoorten, waardoor u de dakpan kunt kiezen die het beste bij uw huis past. Zo is uw huis niet alleen qua duurzaamheid, maar ook op esthetisch vlak het neusje van de zalm!