Een huis kopen is enorm spannend en leuk. Ook kan het echter een beetje angstaanjagend en overweldigend zijn, vooral als het uw eerste koophuis is. Er zijn dan namelijk veel dingen die u in overweging moet nemen, zoals de kosten. Maar welke kosten komen er nou allemaal kijken bij het kopen van een huis? In deze blog worden deze kostenposten op een rijtje gezet zodat u een goed overzicht heeft en juiste beslissingen kunt maken.

Verbouwingskosten

Als u een huis gaat kopen, is het vaak nooit 100% hoe u het graag zou willen hebben. Er zijn vaak wel een aantal dingen die u zou willen veranderen aan het huis om het helemaal naar uw zin te maken. En dit is helemaal logisch natuurlijk, want u wilt het natuurlijk wel helemaal perfect hebben als u zo’n grote investering gaat doen. Daarom komen er vaak nog flink wat verbouwingskosten bovenop de kosten van het huis. Deze kosten liggen gemiddeld tussen de 20.000 en 40.000 euro. Dit is dus een flink bedrag waar u rekening mee moet houden als u een huis gaat kopen. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om de verbouwing wat uit te stellen tot een later moment, zodat niet alle kosten tegelijkertijd komen. Toch valt er ook wel wat voor te zeggen om het meteen te doen, want dit zal later veel gedoe schelen. 

Hypotheekkosten

Het geld voor het huis en de verbouwing zult u hoogstwaarschijnlijk niet in een keer op kunnen hoesten. Veel mensen zullen hiervoor een hypotheek moeten nemen. Als u een hypotheek neemt, krijgt u te maken met een maandelijks aflossingsbedrag en een stukje rente. Hoe langer u heeft om de hypotheek terug te betalen, hoe hoger de rente zal komen te liggen. Een hypotheekrente 10 jaar vast zal bijvoorbeeld lager zijn dan een hypotheekrente 20 jaar vast. Ook dit zijn kosten waar u rekening mee moet houden. Het is verstandig om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken op een site zoals hypotheekrente.nl. Zo kun je erachter komen welke hypotheekverstrekker het voordeligst is. 

Overige lasten

Tot slot zijn er nog een aantal andere vaste lasten die bij het kopen van een huis komen kijken. Vaak is er zoiets als een Vereniging van Eigenaren waarin er door alle huizeneigenaren dingen over de buurt overlegd worden. Hier wordt vaak een bepaald bedrag per maand of jaar voor gevraagd. Bovendien ben je als huiseigenaar natuurlijk geheel verantwoordelijk voor de onderhoudskosten, die bij huurhuizen soms bij de huurbaas komen te liggen.