Voordat de pandemie begon was het een uitzondering om thuis te werken. Dit was weggelegd voor een zzp’ers en een klein aantal werknemers die hun bazen wisten te overtuigen om thuis te mogen werken. Want, zo stelde de meeste bedrijven, thuiswerken is echt niet mogelijk binnen deze functie. Toen kwam de pandemie en sindsdien werkt plotseling heel Nederland vanuit huis. Maar alhoewel het bleek er ontzettend veel functies wel mogelijk was om thuis te werken, horen er ook bepaalde uitdagingen bij thuiswerken. In dit artikel bespreken we hoe je fijn en efficiënt vanuit huis kunt werken.

Ritme

Wanneer je naar dagelijks naar kantoor gaat dan is er een duidelijke afscheiding tussen werk en privétijd. Wanneer je op kantoor bent werk en daarbuiten ben je vrij. Dit is logischerwijs niet het geval wanneer je thuis werkt. Veel mensen hebben last van het feit dat ze constant in dezelfde omgeving zijn. Het kan heel gemakkelijke gebeuren dat je persoonlijke leven en professionele leven meer door elkaar gaat lopen. Op deze manier zal je tijdens werktijden niet optimaal functioneren en tijdens je vrije tijd het gevoel hebben nog steeds te moeten werken. Dit kan tot veel stress leiden. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je een duidelijke afscheiding maakt en een goed ritme aanhoudt. Baken je werktijden duidelijk af. Als je met meerdere mensen in huis woont dan is het ook goed om een afgescheiden werkplek te hebben. Veel ouders hebben de afgelopen maanden ondervonden hoe lastig het is om thuis werken met kinderen te combineren.

Goede werkplek creëren

Op kantoor heb je natuurlijk vanuit je werkgever een goed bureau en een fijne werkplek. Maar veel mensen hebben dit thuis niet. Het resultaat is dat de eerste maanden van de pandemie veel werknemers thuis werkten op slechte stoelen aan bijvoorbeeld de keukentafel. Sindsdien realiseren velen zich dat het belangrijk is om een goede werkplek te creëren, investeer bijvoorbeeld in een goed bureau en een ergonomische bureaustoel. Daarnaast is het ook verstandig om alle benodigdheden aan te schaffen die komen kijken bij een fijne werkplek. Denk aan een goede printer. Een extra tip voor het gebruiken van een printer, gebruik de juiste inktcartridges. Dan gaat je printer een stuk langer mee. Heb je dus bijvoorbeeld een Canon printer, kies dan voor inktcartridges Canon. Op deze manier gaat zowel de printer als de inkt langer mee. Het is tijdens het thuiswerken heel fijn als je gewoon alles kunt doen zoals op kantoor, inclusief printen.