De wereld van aandelen en beleggingen is zowel voor de elite als voor de kleine man. Ingewijden doen het niet altijd beter dan beginners. Beleggen is uitermate ingewikkeld maar het kan ook verrassend simpel zijn. Het is voor graaiers en wereldverbeteraars, zakenlui en bouwvakkers, boomers en millennials. De financiele wereld is dermate alomvattend dat het niet makkelijk simpel te beschrijven is. In de basis denk ik dat het voor iedereen die wat geld heeft weggelegd leuk is om dit te investeren in iets waarin hij of zij gelooft. Denk bijvoorbeeld aan een initiatief van een buurtbewoner om een koffietentje om de hoek te beginnen met behulp van Crowdfunding. De beurs is niet veel anders dan dit. Je kunt er niet alleen investeren in grote bedrijven en kleine koffietentjes, maar ook in goud, staatsobligaties, bitcoins en in windmolens. Dit blijft echter nogal algemeen. Vandaar dat we in deze blog zullen inzoomen op één specifiek deel van de beurs. Door één detail te begrijpen, snap je ook het geheel weer wat beter. Leer in dit stuk alles over de Vix index!

Wat is de vix index?

De handelsprijs van een aandeel kan omhoog en omlaag gaan. Dit noemt men de volatiliteit van het aandeel. In de financiele wereld duidt men de volatiliteit aan met de sigma ( σ ). Misschien heb je dit symbool wel eens bij Wiskunde op de middelbare school gebruikt om de standaardafwijking te berekenen. Dit is eigenlijk hetzelfde als de volatiliteit van een aandeel. Een bedrijf dat relatief veel in waarde kan zakken en stijgen, is volatieler dan een stabiel bedrijf dat soms een procentje in de plus en soms een procentje in de min staat. De standaardafwijking is bij het eerste bedrijf groter dan bij het tweede. In plaats van om op een waardestijging of -daling van een aandeel in te zetten, speculeren beleggers in de vix index op de volatiliteit.

Hoe kun je beleggen in de vix index?

wij leggen je uit hoe je kan beleggen in de vix index. Eerst moet je je aanmelden bij een broker naar keuze. eToro is bijvoorbeeld een aan te raden broker voor beginnende beleggers. Vervolgens zorg je voor saldo om te kunnen beleggen. Tot slot kies je een index waarbij het mogelijk is om te beleggen op de volatiliteit. Dit kan alleen bij een index die in derivaten handelt. Dit is bijvoorbeeld een ETF (Exchange Traded Fund). Je ziet het: het is een ingewikkelde wereld met een ongekende diepgang en vol jargon. Desondanks hopen we dat je iets geleerd hebt van de vix index!