Iedereen heeft geld nodig. Voor de huur of de hypotheek, voor de vaste lasten als gas, water en licht, voor de boodschappen, voor het onderhoud van de auto, noem maar op. Maar wat nu als het een keer écht flink tegenzit? Als én je wasmachine én je auto én je laptop ermee stoppen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de was te doen bij je moeder, de auto te lenen van de buren en die oude laptop weer van zolder te halen. Maar dat is geen duurzame oplossing. Het mooist is het natuurlijk als je een buffer hebt, een appeltje voor de dorst. Helaas is niet iedereen in staan om maandelijks geld apart te zetten. En dus kom je al snel uit bij de vraag: Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen is van meerdere factoren afhankelijk

Je kunt natuurlijk gewoon lukraak een lening aanvragen, maar eigenlijk is dat niet de juiste weg. Want hoeveel kan ik lenen is de hamvraag. En bij deze vraag komt dan ook nog "hoeveel heb ik nodig?". De kans is namelijk aanwezig dat je meer kunt lenen dan je nodig hebt. En we weten allemaal: geld lenen kost geld en dus is het verstandig om goed na te denken over hoeveel kan ik lenen. 

Houd rekening met de rente over het te lenen bedrag

Wanneer je geld gaat lenen, betaal je rente over het bedrag dat je leent. Die rente kan een flinke aanslag zijn op je maandelijkse budget. Je kunt online precies berekenen wat je per maand moet gaan betalen bij een bepaald bedrag aan lening. Je betaalt die bedrag per maand terug aan de verstrekker van de lening. Die looptijd, dus de tijd dat je moet terugbetalen, kan best heel lang zijn. Al die tijd blijft de rente ook doorlopen! 

Waarvoor kun je een lening gebruiken?

Je kunt een lening gebruiken voor, bijvoorbeeld, verbetering van je woning. Denk dan aan het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer of het laten plaatsen van zonnepanelen. Ook het afsluiten van een lening voor een nieuwe of gebruikte auto behoort tot de mogelijkheden. Maar ook een boot, caravan of camper kun je met een lening net wat gemakkelijker aanschaffen. En wat denk je van het samenbrengen van al je leningen onder een dak? Door jezelf af te vragen "Hoeveel kan ik lenen?" kunnen veel onmogelijke dingen toch mogelijk blijken te zijn. Een lening aanvragen doe je gemakkelijk online.