Misschien heb je het al gedaan, wellicht moet je het nog doen. Hoe dan ook is het afronden en inleveren van een scriptie of afstudeer onderzoek iets wat voor veel mensen een stressvolle periode is. Zeker wanneer de deadline steeds meer nadert en je er achter komt dat je nog veel meer informatie in het rapport kan opnemen dan je nu hebt. Om deze stress te voorkomen kan je met een aantal punten rekening houden. benieuwd hoe jij op een zo soepel als mogelijke manier jouw scriptie af kunt ronden? Lees dan snel dit blog!

Begin met een pakkende opening

Allereerst is het belangrijk dat je het rapport begint met een goede openingszin, een zogeheten BANG! Hiermee trek je de aandacht van de lezer en motiveer je tegelijkertijd om door te gaan met lezen. Het is jouw eigen verhaal, dus is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van een eigen schrijfstijl. Heb je die nog niet helemaal gevonden? Geen probleem, dat komt vanzelf!

Grafieken en tabellen

Het is leuk om hiermee af te wisselen als je grote stukken tekst hebt geschreven. Tabellen en grafieken zijn ook belangrijk om een visualisatie te geven bij bijvoorbeeld de resultaten van jouw onderzoek. Het maakt de resultaten op deze manier wat tastbaarder. Ze ondersteunen jouw verhaal.

Zet de belangrijkste tabellen/grafieken in de hoofd tekst, andere relevante grafieken of tabellen kan je beter in de bijlagen zetten. Zet hier altijd wel een verwijzing bij, zo weet de lezer namelijk waar ze hem terug kunnen vinden.

Sneller schrijven dan je gewend bent: het is mogelijk!

Houdt hierbij wel in gedachten dat sneller schrijven niet altijd de juiste oplossing is, maar het kan in sommige gevallen wel een mooie uitkomst bieden. Sneller schrijven kan er namelijk voor zorgen dat de kwaliteit van hetgeen wat je schrijft wat minder wordt en dat wil je (zeker met een scriptie) voorkomen.

Stel een doel voor jezelf waarbij je alle dingen in jouw omgeving uit zet of weghaalt die voor afleiding kunnen zorgen. Heb je dit gedaan? Schrijven maar!

Het moment van de waarheid

Wanneer je aan het maximum aantal woorden zit wat je mag gebruiken, alles hebt gedaan wat je kon doen, is dan eindelijk het moment daar. Je kan je scriptie gaan inleveren. Dit moet natuurlijk mooi en drievoudig uitgeprint, maar voordat je dit kunt doen wil je zeker weten dat jouw laptop dit aan kan. Je wilt natuurlijk voorkomen dat hij ineens uitvalt tijdens het opslaan of crasht tijdens de laatste fase van het afwerken. Sla daarom altijd op een externe schijf op wat je gedaan hebt. Een vriendin van mij haar Macbook crashte drie dagen voor de deadline. Nou dan zijn de rapen gaar. Ze moest als een malle ‘Macbook reparatie Amsterdam’ gaan Googelen, anders zou ze de deadline missen. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en had ze alles op een USB opgeslagen. Voorkom dat dit jou gebeurt!