Het is weer die tijd van het jaar: je moet op zoek naar het perfecte kerstcadeau. En dat valt nog lang niet mee. Want wat geef je aan kinderen die alles al hebben? Die het liefst de hele dag met hun neus achter hun laptop of tablet zitten? Dan geef je ze een goede reden om naar buiten te gaan. Een meisjesfiets voor je dochter of je nichtje is dan een goed idee. Een jongensfiets voor je zoon of je neefje is net zo'n goed idee. Ik weet wel dat we tegenwoordig genderneutraal moeten denken, maar geloof mij, de meeste meisjes willen toch écht een meisjesfiets.En de meeste jongens? Een jongensfiets natuurlijk.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een jongens- en een meisjesfiets?

Het verschil tussen een heren- en een damesfiets zit 'm vooral in de stang. Damesfietsen hebben geen stang, dit heeft van oudsher te maken met de rokken die veel vrouwen en meisjes droegen. Als ze dan hun been over de stang moesten doen, kon dat wel eens zorgen voor onhandige situaties en inkijkjes op plekken waar je die niet wilt. Het verschil tussen jongens- en meisjesfietsen kan ook in de stang zitten. Maar ook in stevigheid en kleur en uitstraling zul je verschillen zien. We gaan er nog steeds vanuit dat jongens lomper en ruiger om gaan met hun fiets dan meisjes. Al kunnen de meiden van tegenwoordig er ook wat van!

Accessoires voor bij de fiets

De meeste fietsen worden geleverd met een slot, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om er nog een extra, los, slot bij te kopen. Dit kan een kettingslot met een beschermhoes zijn. Het slotgat is af te sluiten, zodat daar geen (regen)water in kan lopen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je kind goed oplet waar hij of zij de sleutel laat… Maar dat geldt ook voor het reguliere slot.

Maak de fiets nog opvallender

Zichtbaarheid in het verkeer is heel belangrijk. Je wilt immers dat je kind veilig van en naar school gaat, ook als het begint te schemeren. Je zorgt er natuurlijk voor dat de verlichting van de fiets goed werkt. Dat je reservelampjes in huis hebt en dat je regelmatig checkt of ze het nog doen. Maar je kunt ook nog kiezen voor reflecterende strips tussen de spaken. Er zijn zelfs slingers met led-lichtjes beschikbaar om in het wiel te doen. Zo is je kind zo zichtbaar als mogelijk en kan hij of zij veilig deelnemen aan het verkeer.