Iets waar mensen niet snel over na zullen denken, is hoe belangrijk het is om een goede rijinstructeur te hebben. Iedereen die kan rijden, heeft een rijinstructeur gehad om het te leren. De instructeurs zorgen dus voor veiligheid op de weg. Daarnaast leren zij mensen ook nog eens een belangrijke kwaliteit aan, iets van veel mensen levenslang blijven doen. Daar wil je toch deel van zijn! Waarom geen baan als rijinstructeur?

Baan als rijinstructeur

De baan van een rijinstructeur houdt verschillende dingen in. Deze dingen hebben natuurlijk allemaal te maken met rijden, maar het gaat niet alleen over het aanleren van rijden in auto’s. Mensen leren ook om te rijden op een motor, in een vrachtauto of autobus en met een aanhangwagen.

Rijinstructeurs bereiden praktijklessen voor en plannen deze in. Bij het voorbereiden van de lessen wordt er rekening gehouden met de vaardigheid die de cursist al heeft. Het wordt dus volledig op hen afgesteld. Hiernaast wordt er natuurlijk geholpen tijdens het rijden. Dit komt in de vorm van (extra) uitleg en instructie, advies op et gebied van verantwoordelijk rijgedrag en ingrijpen wanneer er iets fout gaat bij het rijden. Als laatst hebben rijinstructeurs ook andere zaken om te regelen. Zij innen bijvoorbeeld het lesgeld, handelen soms administratieve zaken af, beoordelen de voordering van cursisten en vragen examens aan bij het CBR, zodat de cursist af kan rijden. Een hele hoop dus!

Hoe word je rijinstructeur?

Nu vraag je je misschien af hoe al deze zaken geleerd worden. Om rijinstructeur te worden, heeft iemand een paar dingen nodig en hoort er een opleiding gevolgd te worden. Het eerste ding wat mensen nodig hebben is een rijbewijs in categorie B, oftewel bestemd voor de auto. Daarnaast hebben zij nog een middelbare school diploma nodig en hoort er een VOG aangevraagd te worden. VOG staat voor ‘verklaring omtrent gedrag’ en laat zien dat iemands (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een taak of bepaalde functie. Wanneer één van deze dingen niet aanwezig is, is het wel mogelijk om een geschiktheidstoets te maken. Deze toets kan ook gemaakt worden wanneer het niet helemaal zeker is of rijinstructeur dé baan voor jou is. Als laatst hebben toekomstige rijinstructeurs een opleiding nodig. Deze opleiding duurt ongeveer een half jaar en bestaat in grote lijnen uit drie delen. Deel één is theorie en praktijk. Bij deel twee wordt er dieper ingegaan op de theorie en in deel drie hoort er 40 uur stage gelopen te worden. En dan kan je beginnen met je nieuwe baan als rijinstructeur!