Heb jij een ondernemersdroom en wil jij deze in 2021 realiseren? Gefeliciteerd! Niets is leuker dan het bestaan als ondernemer. Als eigen baas heb jij alle vrijheid om je carrière vorm te geven. En dat is niet alleen een grote verantwoordelijkheid maar ook een grote verrijking. Dus waag die stap en begin je eigen onderneming! In deze blog zetten we een aantal tips voor je op een rijtje hoe je aan deze droom kunt gaan werken.

Plan

Het begint allemaal met een plan. En dat plan heb je waarschijnlijk al lang, maar hier bedoelen we dat je dit plan verder gaat uitwerken en vorm gaat geven. Want met een plan op zich red je het nog niet. Het is daarom kwestie dit plan verder vorm te geven. Zet alles op rijtje: wat is jouw product? En wat heb je nodig om dit product te kunnen leveren? En wie kan jij daarbij helpen? En wat heb je verder nodig aan input om je droom te kunnen realiseren? Praat eventueel met een ondernemer die een vergelijkbare onderneming heeft en kijk of hij/zij je een aantal tips kan geven.

Spullen

Uit je plan is waarschijnlijk ook gebleken wat je allemaal nodig hebt om je droom te realiseren. Het verschilt namelijk nogal per type onderneming wat je nodig hebt. Als je een product levert heb je meer spullen nodig dan als je een dienst, zoals coaching of advies levert. Begin je bijvoorbeeld je eigen bouwbedrijf? Dan heb je gereedschap nodig, en meetapparatuur en een auto om dit alles te vervoeren. En wat dacht je van vibratie monitoring? Ook dit kan geen kwaad, zo voorkom je dat jij met je werkzaamheden te veel overlast voor de omgeving veroorzaakt.

Contacten

Ook al ben je je eigen baas, je hoeft het gelukkig niet allemaal alleen te doen. Zoek daarom een goed netwerk om je heen met mensen die je kunnen ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een klus waar je zelf eigenlijk geen tijd voor hebt? Dan is het fijn dat je een collega-ondernemer kent die die klus voor je kan overnemen, zo hoef je de klus niet af te wijzen en je klant niet teleur te stellen. Andersom kunnen deze collega-ondernemers jou misschien ook eens van een extra klus voorzien als zij zelf de tijd er niet voor hebben. Maar dit netwerk kan je ook bij andere zaken ondersteunen, met tips bijvoorbeeld of andere trucjes die jouw leven als ondernemer makkelijker kan maken. Zeker de moeite waard dus!