Je bent ondernemer en eindelijk heb je een website. Het is de bedoeling dat je hiermee ook klanten naar je toetrekt, of nog beter: de leads stromen in je inbox en in je agenda, zodra je de website online gooit. Helaas werkt het niet zo. Er moet nog genoeg op- en aan je website gebeuren voordat mensen je echt goed kunnen vinden. Dat heeft voor een groot gedeelte met SEO te maken. Je kan dit laten doen door een marketingbureau, maar je leert ook heel veel door zelf een SEO-cursus online te volgen. Hier lees je meer over SEO, wat het precies is en waarom je er als ondernemer de vruchten van plukt.
Wat is SEO?
SEO is een online marketingtechniek en staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands staat het voor Zoekmachine Optimalisatie. Dit betekent concreet dat je jouw website verbetert om beter te scoren in de online zoekmachines. De bekendste kennen we allemaal: Google. Verder heb je nog Bing van Microsoft en Yahoo. Aangezien de meeste mensen in Nederland gebruik maken van Google, wil je daar natuurlijkerwijs ook beter terugkomen in de zoekrsultaten. Hoe hoger jij staat, hoe meer mensen op je link klikken en hoe meer bezoekers je dus krijgt. Die bezoekers leiden uiteindelijk tot klanten. Ook daarvoor moet je website wel in orde zijn. Hoe krijg je dit voor elkaar? Daarover vertellen we je meer in de volgende alinea’s, of volg een SEO-cursus online.
Hoe pas je SEO toe?
SEO bestaat uit 3 pijlers. Je kunt je website verbeteren voor de zoekmachine op de volgende manieren:
- Content
- Technische optimalisatie
- Off-site SEO
Content is belangrijk om goed te scoren. Zonder content kun je eigenlijk geen SEO toepassen. Je kunt bijvoorbeeld zoekwoorden in je tekstverwerken, waarop jouw klanten je zoeken. Verkoop je blauwe truien? Zet dit dan in je webteksten en categorieteksten. De kans is groot dat je doelgroep je zoekt op deze term. Eventueel kun je een programma vinden die je helpt met het verkrijgen van de juiste zoekwoorden. Denk bij content ook aan titels voor de foto’s. Google zoekt niet op plaatjes, maar wel op tekst. Technische optimalisatie heeft weer te maken met je menustructuur en de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bij off-site SEO kun je denken aan linkbuilding en exposure van je blog via social media. Dat laatste zorgt ook voor bezoekers op je website. Wil je hier meer over leren? Volg dan een SEO-cursus online.
Wat zijn de voordelen van SEO?
Wat zijn de voordelen van goed toegepaste SEO? Die zijn er heel veel, maar we lichten er 5 uit:
- Het is een duurzame investering: als je eenmaal goed scoort in de zoekmachine dan pakken ze die plek niet meer zo snel van je af. Die hoge plek verdient zich altijd terug. Geef dus ook niet op als je eenmaal bovenaan staat. Het internet verandert snel.
- Het is meetbaar: dankzij tools als Google Analytics en Search Console kun je makkelijk meten hoe mensen op jouw website terecht komen, hoelang ze daar blijven en welke sites ze bezoeken. Als je daar inzicht in hebt, weet je al snel wat je moet tweaken om nog meer bezoekers en leads te genereren.
- Je bent niet gebonden aan budget: op drukke dagen kan het advertentiebudget van een campagne niet toereikend zijn. Het gevolg is dat je het moet verhogen. Als je in de top 3 van de zoekmachine staat blijven de bezoekers hoe dan ook komen.
- Klanten blijven langer op je website: relevante bezoekers vinden op je website wat ze zoeken en dat maakt dat ze langer blijven.
- Het versterkt je andere marketingmiddelen.
Heeft een SEO-cursus online zin voor mijn website?
Een SEO-cursus online heeft zin voor elke ondernemer met een website. Als fotograaf, marketeer, kledingwinkel, juwelier of tekstschrijver wil je de beste zijn in je branche. Dat betekent niet dat je er alleen bovenuit moet springen als vakman of -vrouw. Klanten komen sneller naar je toe als je goed vindbaar bent, ofwel dat je goed scoort in de zoekresultaten van Google. Ongeveer 80% is geneigd op je organische link te klikken als je op de eerste pagina klikt. Nog maar 50% klikt door als je op de tweede pagina staat. Investeren in SEO legt je dus zeker geen windeieren. Let wel op: het is een lange termijn investering als het gaat om tijd en geld. Trek er minimaal 2 maanden voor uit voordat je de eerste veranderingen ziet. Dat lijkt heel lang in internetland. Houd wel vol, want goede SEO legt je zeker geen windeieren!