Ik was laatst bij een vriend op bezoek die net zijn hele tuin had laten renoveren. Hij had echt alles uit de kast gehaald: compleet nieuw grasveld, allerlei mooie beeldjes en andere versieringen, zo’n stenen pad dat doet denken aan sprookjes van Andersen, en, waar hij zelf het meest trots op was; de nieuwe schuifpuien die zijn serre scheiden van zijn tuin, maar toch ruimte laten voor een makkelijke doorgaan (en een mooi uitzicht). Toen ik dit allemaal zag (inclusief de grote glimlach van mijn vriend) zette het me aan het denken. Laat ik ook eens mijn tuin gaan vernieuwen, helemaal het maximale er uit halen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn.

Handen uit de mouwen

De makkelijkste, goedkoopste en misschien ook wel de leukste optie (want je mag lekker je creativiteit de vrije loop laten) is je nieuwe tuinaccessoires maken van ‘afval’ dat je nog hebt liggen. Die oude verfblikken die in je schuur staan? Met een nieuw kleurtje en misschien een leuk motiefje op de buitenkant worden dat prima bloempotten. Je kan zelfs het hendeltje eraan laten zitten voor een rustiek effect. Een oude stoel, fiets of ander stukje ‘schroot’ dat staat weg te kwijnen naast je huis? Schilder het, pimp het op, zet er bloemen in! In plaats van dat je je stoort aan de dingen die je niet weg wilt gooien maar die je ook niet meer gebruikt, maak ze een deel van je tuin. Een echte win-win!

Laagjes, laagjes, laagjes

Wat ook altijd goed werkt, is je tuin echt bekijken als een driedimensionale ruimte. Dus, kijk niet alleen naar wat je op de grond zet, maar houd ook rekening met de muren, schuttingen en andere verhoogde plekken in je tuin. Als je namelijk de grond helemaal vol zet met fietsen en stoelen en bloemen en planten, maar er op ooghoogte niks gebeurd, dan verliest je tuin balans. Er zijn simpele manieren om dit op te lossen. Hang plantenbakjes op, lampionnetjes (als je een boom in je tuin hebt/wilt kunnen die lampjes mooi daarin), werk met verschillende plankjes om dingetjes op te zetten. Zo krijg je een tuin die altijd interessant blijft om naar te kijken.

Schuif het niet aan de kant!

Ik ga dan nu toch beginnen over iets dat iets meer geld kost dan de bovenste twee ideeën, maar het is te cool om er niet over te beginnen. Schuifpuien. Hear me out. Toen ik de term hoorde, wist ik niet eens wat het waren. Maar ik zag ze dus bij de vriend die zijn tuin net heeft laten renoveren, en het is echt vet. Het zijn glazen panelen die, als je ze dicht schuift, een volledig overdekte en dichte serre vormen, maar als je ze uitschuift is het open en kan je zo je tuin in. Schuifpuien van Tuinmaximaal zijn ontzettend handig en futuristisch.

Dus, het is niet zo moeilijk om je tuin een gave make-over te geven. Verzamel wat je kan, denk na over schuifpuien en andere leuke snufjes voor je tuin, en maak je vingers lekker groen!