Voor veel bedrijven is groei de belangrijkste drijfveer achter succes. Hoe die groei tot stand komt verschilt heel erg per bedrijf, maar het is wel te stellen dat gezonde groei één van de belangrijkste doelen van ieder bedrijf is. Het verschilt per type business wat wordt gezien als flinke groei. Zo kan een bedrijf dat zeer gespecialiseerd is, zoals een groot advocatenbureau, een flinke groei doormaken als het een stuk of tien vaste klanten werft. Een verkoper van kleine gadgets zal eerder in de orde van tientallen, als niet honderden, duizenden nieuwe klanten denken. Om diezelfde reden verschilt het heel erg wanneer er een plafond wordt bereikt. Sommige bedrijven hebben een hele algemene doelgroep, en andere bedrijven moeten het hebben van een zeer specifieke subset van de bevolking. Het lijkt voor veel bedrijven alsof er oneindige groei mogelijk is, maar er is wel degelijk een limiet aan de groei, afhangende van de markt en de locatie waar jij in opereert. Uitbreiding naar het buitenland opent een gigantische nieuwe markt, maar het brengt ook talloze uitdagingen met zich mee.

Verschil in cultuur

Wij, als Nederlanders, zijn gewend aan de manier van leven en hoe onze gemeenschap in elkaar steekt. Uiteraard zijn er ook subculturen in Nederland, maar er is wel degelijk een collectieve cultuur. Daarom is het voor Nederlanders makkelijker om business te doen in Nederland. Je kunt beter inschatten wat de mensen waarderen, en ook wat zij juist afkeuren. In het buitenland, in een vreemde cultuur, is dit een stuk lastiger. Het zou dus kunnen zijn dat jouw product of dienst behoorlijk aangepast moet worden voordat het geschikt is voor het buitenland. Als voorbeeld noem ik McDonalds. Dat bedrijf wordt gezien als één van de meest succesvolle ondernemingen als het gaat om internationalisering. Zo hebben zij voor ieder land een unieke formule, afgestemd op de plaatselijke cultuur en het gebruikelijke dieet. Zo kan je in veel Aziatische landen geen lactose-rijke milkshakes verkopen, en kan je de McKroket alleen maar hier verkopen.

Wetgeving en andere bureaucratie

Niet alleen is het lastig om voeten in de aarde te krijgen in het buitenland, ook moet je kunnen dealen met alle regelgeving en vergunningen. Als je dacht dat er al een hoop papierwerk kwam kijken bij het runnen van een lokaal bedrijf, dan wil je niet weten wat er allemaal komt kijken bij internationaal ondernemen. Ook hebben deze wetten invloed op jouw inkomsten. Zo hebben sommige landen hogere importbelasting op bepaalde goederen. Gelukkig kan je hier professionals voor inhuren die jou kunnen consulteren, maar het blijft een flinke uitdaging.