Wanneer je een eigen bedrijf hebt of bezig bent met een bedrijf die persoonsgegeven verwerkt dan is het belangrijk dat dit veilig is. Tegenwoordig worden er steeds vaker cyberaanvallen uitgevoerd, waardoor gegevens zomaar op straat komen te liggen. Dit is niet de bedoelingen en daarom geven wij een aantal tips om je organisatie aantoonbaar te beveiligen.

Wees voorzichtig in de basis

Het begint natuurlijk bij al die wachtwoorden die je gebruikt. Hierbij is het belangrjk dat je die wachtwoorden zorgvuldig opslaat. Dit kan je doen door in een lokaal bestandje alles bij te houden. Of je kan er voor kiezen om alles te onthouden. Wat je vooral niet moet doen is het volgende: je wachtwoorden op papier schrijven, overal hetzelfde wachtwoord gebruiken of ingelogd blijven op computers of laptops van anderen. Het is belangrijk dat je daarnaast als bedrijf ook niet zomaar alle inloggegevens aan personeel blootgeeft.

Laat je testen

Door je bedrijf op gebied van beveiliging te laten testen, krijg je een duidelijk inzicht waar jouw bedrijf nog niet aan voldoet en welke stappen er ondernomen moeten worden om tot een goede beveiligde organisatie te komen. Je kan dit bijvoorbeeld laten testen door zogenaamde hackers, je bedrijf te laten hacken en vervolgens kan je ervoor kiezen om het te laten optimaliseren.

Laat zien dat je beveiligd bent

Het is belangrijk voor partners en klanten dat je kan laten zien dat je een goed beveiligde organisatie. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee: Bedrijven zullen zich sneller bij je aansluiten en voelen zich sneller vertrouwd worden. Je kan dit laten zien door bijvoorbeeld een ISO 27001 certificering te regelen. Dit kan je krijgen als je voldoet aan de eisen van het certificaat. Hierbij is het belangrijk dat je een bepaalde norm behaald als organisatie. 

Wees transparant

Als bedrijf is het goed om transparant te zijn. Hierdoor verklein je de kans om aangevallen te worden, aangezien je soms met transparantie laat zien dat je misschien helemaal niet zo hele relevante informatie verzameld. Dit kan je extra naar voren laten komen, waardoor het steeds minder interessant lijkt voor hackers om jouw bedrijf aan te vallen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op je website te laten zien wat voor gegevens je verzameld en wat je ermee doet. Hierbij win je ook nog is vertrouwen bij je klanten aangezien zij het fijn vinden als je transparant bent.