Wellicht ligt het aan de hoeveelheid disaster movies dat tegenwoordig op televisie te zien is, maar het gaat niet helemaal goed met de wereld. De ijskappen zijn aan het smelten, er zijn dieren aan het uitsterven en de bossen worden gekapt zodat wij papier hebben voor kranten en tijdschriften. Tijden veranderen, en niet iedereen wil daar aan. Mensen blijven graag bij hoe het was, routine en veiligheid, en willen daarom minder snel hun leven aanpassen. ‘Dat doet de volgende generatie wel,’ denken ze snel.

Andere tijden

Vroeger was het ook anders, je mocht binnen en zelfs in vliegtuigen roken, je hoefde je gordel in de auto niet om, en afval kon je gewoon op straat gooien. Dat dit handiger was en praktischer, begrijpen wij. Maar juist door de nieuwe regelingen waarbij mensen niet meer meeroken, zijn er minder mensen ziek geworden. Doordat je gordel omdoen verplicht is geworden, sterven er minder mensen door auto ongelukken. En doordat we geen afval meer op straat gooien, worden er minder mensen ziek en hebben we minder last van ongedierte. Deze regels zijn dus gemaakt om jou juist te beschermen.

Nieuwe mentaliteit

Tegenwoordig doen we ons afval netjes in afvalbakken of afvalcontainers. Deze staan naast je huis, achter je huis of bedrijf, of staan op de hoek van de straat. Dankzij de gemeente wordt er meer gerecycled, waardoor je karton, glas en restafval moet scheiden. ‘Wat een gedoe,’ denk je misschien in het begin. Maar als je erna leest dat we zo veel meer afval effectief kunnen hergebruiken zodat we minder hoeven te produceren wat zorgt voor een beter klimaat, voelt het toch alsof je de aarde een beetje aan het mee helpen bent. Alle kleine beetjes helpen absoluut, en vaak voelt het alsof een persoon in zijn eentje niet zo een effect op de wereld heeft. Maar als jij het doet, doet de buurman het misschien ook wel. Jouw kinderen leren van jou. Jij kan je familie beïnvloeden het ook te doen. Het wordt al zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt, met verschillende afvalbakken in huis of afvalcontainers op straat.

We kunnen met zijn allen de wereld een beetje beter maken, al doe je maar een klein dingetje in je huishouden. Zorg voor een beter klimaat voor later. Waarschijnlijk ben je er over honderd jaar zelf niet meer, maar je kinderen of kleinkinderen wel. Laat ze niet opgroeien in overstromingen, giftige gassen en een veranderend klimaat. Zorg voor elkaar en de wereld.