Nu zo een twintig jaar bestaat mijn onderneming, en ook al besta ik toch alweer twintig jaar, vind ik iedere dag wel een mogelijkheid om te verbeteren of om te leren. Ook al zijn de grootste inefficiënte processen, verkeerde inschattingen of eventuele andere beginnende foutjes als beginnend ondernemer er nu zo onder hand wel uit, met de blijvend veranderende omgeving en vraag van de klant blijf ik mogelijkheden voor verbetering vinden. Dat maakt in mijn ogen het ondernemen een blijvende uitdaging. Je moet namelijk niet alleen nadenken hoe je ieder jaar weer winst kun behalen, maar op welke manier zou ik bepaalde processen kunnen optimaliseren, verduurzamen of veiliger te werk gaan. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en geen één manier is de juiste. Wel is het blijven evalueren tijdens deze processen aan te raden.

Tips tijdens de evaluatie processen.

Er zijn altijd wel een soort modellen waar je jezelf aan kan houden tijdens dit soort processen. Zelf probeer ik heel simpel iedere keer goed te luisteren naar mijn werknemers en hun meningen over een bepaald proces. Wanneer ik een goed feedback punt krijg van mijn werkgevers ga ik daar meteen mee aan de slag. Vaak maak ik wel eerst een kosten en baten analyse om zo te kijken of het wel genoeg voordelen gaat opleveren. Ook ga ik meteen kijken of meerdere er hetzelfde over denken of het eens zijn met het idee. Het is voor mij erg belangrijk dat het merendeel eens is met hoe de processen uitgevoerd worden. Daarna ga ik hier meteen mee aan de slag en kijk ik naar manieren om het op te lossen of te verbeteren. Soms zijn de oplossingen zeer aanwezig en soms vergt het heel veel creativiteit. Ook hiervoor betrek ik vaak benodigde collega’s bij het proces.

Koop verstandig in.

Een simpel voorbeeld maar zeker niet onbelangrijk en onverstandig is het goed doordacht in kopen van materialen. Je wilt niet te veel op voorraad hebben van iets want dat neemt alleen maar ruimte in beslag. Ook is het goed om na te denken van wat voor materialen de producten gemaakt moeten zijn. Zo moest ik laatst pallets kopen, dit gebruiken wij voor het vervoer van onze producten. Iemand attendeerde mij erop dat het eenmalige gebruik van deze pallets zonde is en er zo onnodige kosten gemaakt worden. Dus toen ben ik opzoek gegaan naar goede en stevige alternatief. Dit leidde mij naar kunststof pallets. Door het gebruik van duurzamere pallets hebben wij een duurzamer alternatief kunnen vinden die ook nog eens de onkosten omlaag bracht, vooral op langer termijn.