Wanneer u als bedrijf een grote logistieke tak heeft, of wanneer de logistiek misschien zelfs de kern van het bedrijf is, dan zal u weten hoe ingewikkeld het is om dit effectief te managen.

Als u veel bestuurders tegelijkertijd op de weg hebt is het lastig om overzicht te hebben op het rijgedrag van deze bestuurders. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat de weg vol onzekerheden kan zijn. Bestuurders kunnen in files belanden, pech hebben of per ongeluk een verkeerder route nemen. Dan komen ze niet op tijd op hun bestemming aan en zijn niet op tijd terug voor de volgende klant. Dit kan het hele logistieke proces in de war gooien. Een kantoor managen is al lastig genoeg maar vele verschillende bestuurders managen is helemaal ingewikkeld. 

Gelukkig zijn er technologische vooruitgangen om hierbij te helpen. Een van de meest effectieve systemen voor het managen van logistieke operaties is een fleet management software systeem. Dit systeem staat ook wel bekend als een gps volgsysteem. In dit artikel bespreken we hoe u een volgsysteem kunt integreren in uw bedrijf en wat de voordelen zijn.

Alle voertuigen op de kaart

Een gps volgsysteem is hardware die u installeert in alle voertuigen binnen uw bedrijf. Deze hardware speelt informatie door over bijvoorbeeld de precieze locatie van het voertuig. Op deze manier kunt u op kantoor gemakkelijk via de computer alle voertuigen op de kaart zien en zien hoe snel ze bewegen en welke route ze naar de locatie nemen etc.. De fleet management software van Verizon Connect is ook beschikbaar op mobiele apparaten, zoals een tablet of smartphone. Dit maakt het managen van verschillende voertuigen ontzettend gemakkelijk en de near-realtime notificaties bieden de mogelijkheid snel te reageren op onverwachte ontwikkelingen. 

Als consument bent u waarschijnlijk ook bekend met dergelijke systemen. Bijvoorbeeld wanneer u een Uber bestelt en op uw telefoon ziet waar deze Uber zich bevindt. Maar naast een gps volgsysteem biedt fleet management software nog veel meer aan.

Integrated video

Een van de meest fantastische stukjes hardware die u met de fleet management software in de bedrijfsvoertuigen kunt installeren is Integrated Video. De camera lijkt simpel gezien een dashcam maar niks is minder waar. In de realiteit is het namelijk zo dat deze integrated video de mogelijkheid biedt om bestuurders te coachen, meldingen doorgeeft over onveilig rijgedrag en inzicht geeft op de andere auto’s op de weg. De dashcam begint automatisch met opnemen totdat de motor wordt uitgezet en de artificial intelligence in het systeem beoordeelt de beelden op veilig of onveilig rijgedrag. Wanneer bestuurders te vaak onveilig rijgedrag vertonen kunt u de incidenten met de bestuurder bespreken en oplossingen creëren om onveilig rijgedrag in de toekomst te voorkomen.

Engine connect

Met engine connect kunt u motorgegevens registreren van de wagens die in gebruik zijn en op deze manier heel gemakkelijk inzicht krijgen in dingen zoals het brandstofverbruik, kilometerstanden en afgelegde kilometers. U krijgt ook meteen diagnostische waarschuwingen wanneer er mogelijk een probleem is met de motor. U kunt op deze manier ook maatregelen nemen om het wagenpark qua brandstof efficiënter te maken en sneller op onderhoudsproblemen te reageren. Dit zal zeker schelen in de bedrijfskosten.