Heb jij het al voorbij horen komen in de wandelgangen, duurzame inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is een nieuwe maar nog tamelijk onbekend onderwerp in bedrijven. Er wordt echter wel steeds meer over gesproken maar over wat het nu precies is en over hoe men het moet implementeren is nog veel onduidelijkheid. Daarom willen we met dit blog graag duurzame inzetbaarheid onder de aandacht brengen en meer vertellen over het doel van dit onderwerp. Want wat levert duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk precies op voor een bedrijf?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid gaat uiteraard over het duurzaam inzetten van je werknemers. Voordat we hier echter verder op ingaan is het misschien goed om te weten dat er in de praktijk twee soorten werknemers bestaan. We hebben de menselijke werknemer en de werknemer in vorm van machines. Waar vroeger nog werd gedacht dat machines veel ingewikkelder zijn om mee te werken weten we het inmiddels wel beter. Een machine kan geprogrammeerd worden en doet zijn werk op de manier zoals hem verteld is. Daarnaast is elk onderdeel van de machine vervangbaar. Zodra er iets stuk is of minder goed werkt kan het vervangen worden, zo simpel is dat. Met een mens werkt het echter niet zo. Een mens is een individu en wordt gestuurd door een eigen brein dat weer wordt gestuurd door emoties. Daarnaast zijn de onderdelen van een menselijk lichaam niet zomaar te vervangen. Uiteindelijk zit de mens dus veel gecompliceerder in elkaar en dat is waar dit beleid over gaat. Rekening houden met je werknemers en hen ondersteunen in de verschillende fasen tijdens hun leven en carrière.

Wat levert het beleid op?

Door duurzame inzetbaarheid door te voeren binnen je bedrijf zul je al snel verschil merken. Je personeel voelt zich veel beter in zijn vel en krijgt meer plezier in zijn werk. Hierdoor zal er minder verzuim zijn waardoor de verzuimkosten omlaag gaan. Het personeel is gemotiveerder om aan de slag te gaan waardoor er veel eerder en veel beter aan opdrachten en/of projecten gewerkt wordt. Ze worden daarnaast ook op een veel effectievere manier ingezet. Duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat kennis en expertise binnen het bedrijf veel minder snel verloren gaat en dat er op een zo’n optimaal mogelijke manier wordt gewerkt.

Hoe vergroot je de duurzame inzetbaarheid?

De duurzame inzetbaar vergroten doe je al door een paar simpele aanpassingen te maken. Kijk en luister naar de wensen en behoeftes van je personeel. Zorg daarnaast voor goede werkomstandigheden zoals gezonde werkplekken. Ergonomische bureaustoelen kunnen hier bijvoorbeeld een behoorlijk steentje aan bijdragen. Bedenk daarnaast een plan om stress te verminderen op de werkvloer of hoe je personeelsleden beter met hun stress kunnen omgaan.

Dit is echter nog maar het tipje van de sluier wat betreft duurzame inzetbaarheid. Benieuwd naar het vervolg? Hou ons dan goed in de gaten.