De wekelijkse of maandelijkse vergaderingen, wie is er niet dol op? Nou maar weinig mensen kunnen we je vertellen! Waarom? Omdat vergaderingen over het algemeen nogal langdradig zijn, veel tijd in beslag nemen en zonde van de tijd zijn als men niet direct to the point komt. Maar waarom vergaderen we dan eigenlijk nog? Omdat vergaderingen uiteraard een heel belangrijk deel zijn en er ook goede dingen uit voortkomen. Om de lange en saaie vergaderingen wat dragelijker te maken, hier wat handige tips.

Doe een opwarmertje

Op de vroege ochtend beginnen of de dag eindigen met een vergaderingen? Wedden dat bijna niemand er dan meer met zijn hoofd bij is? Deze twee momenten van de dag zijn twee momenten waarom de motivatie en concentratie niet meer of nog niet helemaal aanwezig is. Mensen moeten (weer) een beetje wakker worden. Begin daarom je vergadering met een leuke opwarmer. Misschien een kort spel, iets wat bijdraagt aan teambuilding of met een grappig nieuwtje of filmpje. Het klinkt misschien iets van de lagere school maar wedden dat de vergadering opeens een stuk efficiënter verloopt.

Vergader op een andere locatie

Soms komen werknemers een beetje in een sleur terecht binnen het bedrijf. Zeker als ze de volledige dag binnen zitten en daardoor dus bijna niet van hun stoel afkomen. Het is bewezen dat werknemers die meer op pad zijn, en dus meer buiten komen, een stuk productiever en creatiever zijn. Hoe dit komt? Omdat ze op zo’n moment even uit hun comfortzone worden gehaald. Vergaderen op een externe vergaderlocatie heeft eigenlijk precies hetzelfde effect. De werknemers zijn even onderweg geweest, hebben even een frisse neus kunnen halen en zijn, zodra ze op de vergaderlocatie aankomen, helemaal klaar voor de vergadering. Daarnaast wordt je werknemers ook weer getriggerd door nieuwe dingen op de externe vergaderlocatie. Je zult zien dat er alleen maar goede dingen uit voortkomen. Onemeeting is een bedrijf die vergaderlocaties in Nederland aanbiedt. 

Plak er een borrel of lunch/diner aan vast

Voor een hapje of een drankje is bijna iedereen wel in. Kijk daarom of je kunt regelen of jullie na de vergaderingen lekker met zijn alle kunnen borrelen of een hapje kunnen gaan eten. Jullie hebben iets om naar uit te kijken waardoor de vergadering hopelijk snel en soepel verloopt. Iedereen houdt zijn gespreksstof kort en bondig omdat het drankje of hapje al uitnodigend op jullie staat te wachten. Zie het als een soort beloning voor al jullie harde werken tijdens de vergadering.